Evenementen Centraal Register Techniek

Evenement

CRT Themadag 10-10-2024: Van pionier naar innovator - 5 jaar Centraal Register Techniek

Bekijken

Het gemak van je Vakpaspoort als eWallet

Al je gegevens bij elkaar op één plek.

Het Centraal Register Techniek wil klaar zijn voor de toekomst en we kunnen in de (installatie)techniek niet achterblijven. In ons digitale tijdperk, waarin bijna alles online gebeurt, wordt het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de identiteit van mensen en organisaties. Maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat de informatie die we online tegenkomen ook daadwerkelijk klopt? Hier komt de opkomst van verifiable credentials om de hoek kijken. Daarom onderzoeken we al een tijd hoe we verifiable credentials kunnen inzetten om de sector met het register verder te ondersteunen met digitalisering.

Waarom een eWallet?

Je kunt een eWallet zien als een virtuele versie van je portemonnee. In plaats van het fysiek bewaren van je pasjes worden de gegevens op een digitaal gecontroleerd platform opgeslagen. Al je initiële en post initiële diploma's, certificaten en erkenningen kun je zelf in je wallet verzamelen. Zo kan ook elke vakspecialist in de (installatie)techniek snel en eenvoudig zijn 'Bewijs van Vakmanschap' aantonen aan zijn werkgever of opdrachtgever.

Eén van de belangrijkste bijdragen aan de groei van digitale wallet is de acceptatie en gebruik onder de jongere generatie. Doordat deze groep opgroeit in een meer technisch onderlegde wereld, stellen ze de voordelen van deze makkelijke vorm van betalen en identificeren als de norm.

Daarnaast kan je in je wallet ook je paspoort, rijbewijs, lidmaatschappen of andere bewijzen toevoegen. En in combinatie met behaalde kwalificaties kan je als vakmens met je wallet ook eenvoudig toegang krijgen tot bijvoorbeeld een bouwplaats, of inloggen bij bepaalde services en/of opleiders.

Met je Vakpaspoort als wallet biedt het Centraal Register Techniek je eind 2024 nog meer gemak!

Wil je meer weten over verifiable credentials, klik dan hier.

Wat is het voordeel van het Vakpaspoort als eWallet?

Specifiek voor vakspecialisten in de (installatie)techniek biedt de nieuwe app van het Centraal Register Techniek een feed met informatie om bij te blijven betreffende nieuws, opleidingen en nieuwe of wijzigingen in kwalificerende regelingen. Dit ondersteunt de doelstelling vanuit de sector: 'Leven Lang Leren'.

Met de nieuwe app staan al jouw gegevens, certificaten, diploma's, erkenningen en andere documenten staan op één plek bij elkaar én je kan deze eenvoudig, snel en betrouwbaar delen. daarnaast heeft je Vakpaspoort als eWallet de volgende voordelen:

  • De eWallet biedt controle. Jij voert immers zelf de regie op alle gegevens en documenten in je eWallet. Je ziet precies wat er gebeurt, in één bekende en vertrouwde omgeving en je kunt gegevens zelf controleren voordat je ze deelt.
  • De voordelen zijn niet alleen handig voor privégebruik, maar bieden ook voordeel in je werk. Zo bewijs je met je Vakpaspoort snel wie je bent, namens welk vakbedrijf je het werk komt uitvoeren bij de opdrachtgever (particulier en zakelijk) én je kan simpel en snel bewijzen dat je bevoegd bent om het werk uit te mogen voeren. En met de eWallet toon je snel en eenvoudig je 'Bewijs van Vakmanschap' met één app.
  • Eén app op je mobiele apparaat is voldoende, dus geen stapels pasjes meer in je broekzak
Eén app op je mobiele apparaat is voldoende, dus geen stapels pasjes meer in je broekzak.

Hoe veilig is een eWallet?

Identiteitsdocumenten worden momenteel toegevoegd middels de NFC chip op de telefoon. Deze worden enkel op het apparaat zelf opgeslagen, dus niet op een server. Ook ondersteunt de app 'Verifiable Credentials' voor het toevoegen en delen van de diploma's, kwalificaties of identiteitsdocumenten. Verifiable Credentials geven jou als vakmens eigenaarschap over je eigen data, en controle over wie deze kan of mag inzien.

Voor dienstverlenende partijen, bedrijven en overheidsorganisaties is de eWallet van grote waarde. Zij kunnen vertrouwen op de identificatiefunctie, de gewaarmerkte gegevens en de digitale handtekeningen die van de eWallet afkomstig zijn.

Stel je vraag...

Of bekijk eerst ons overzicht met veelgestelde vragen.

Het Centraal Register Techniek is een initiatief van

Logo CNV Vakmensen
Logo FNV Metaal
Logo NVKL
Logo Techniek Nederland
Logo Wij Techniek